Ο Μεγαλύτερος Θησαυρός του κόσμου

Αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή δεν αγοράζονται, προσφέρονται από καρδιά σε καρδιά

Ο Μεγαλύτερος Θησαυρός του κόσμου

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» 2011-2013

«Αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή

δεν αγοράζονται,

προσφέρονται από καρδιά σε καρδιά»

Περίληψη

Τρεις φίλοι βρήκαν έναν σπάνιο χάρτη για το μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου.
Ο Σπίθας ετοιμάζεται για την περιπέτεια.  Η Χρύσα φοβάται. Η Δροσιά, αμφιβάλλει για το αν τελικά υπάρχει θησαυρός.
“Ο θησαυρός είναι αλλού!”λέει το αλλόκοτο πλάσμα, που παρουσιάζεται, για να τους καθοδηγήσει. “Ο καθένας σας πρέπει να φτάσει εκεί μέσα από το δρόμο που του ταιριάζει!” Τους δίνει κι από ένα ρητό που αν το ακολουθήσουν θα φτάσουν στον στόχο τους. «Πάντα να βοηθάς, ποτέ να μη βλάπτεις» «Όλους πάντα ν` αγαπάς και το φόβο να πετάς» «Η αγάπη δίνει και συγχωρεί, ο εγωισμός παίρνει και λησμονεί».
Έτσι η περιπέτεια ξεκινά! Το κυνήγι του θησαυρού είναι γεμάτο διασκέδαση, δράση κι ανατροπές. Συναντάνε απίθανα πλάσματα μέσα σε ένα δάσος γεμάτο ζωή.
Δέντρα, ζώα, πουλιά, γίγαντες και ξωτικά γίνονται αφορμή να αναμετρηθούν… με τον εαυτό τους!
Μόνος τους αντίπαλος ο ύπουλος Ίγκο, ο φύλακας του θησαυρού, που προσπαθεί να τους αποπροσανατολίσει με ένα μόνο τρόπο: «την αρνητική έκφραση του εαυτού τους».
Θα καταφέρουν να τον νικήσουν και με ποιον τρόπο;
Θα εκδηλώσουν τις ποιότητες που χρειάζονται, όπως το θάρρος, η ανιδιοτελής προσφορά, η συνεργασία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, ή τελικά θα χαθούν στο δάσος;
Θα καταφέρουν να φτάσουν στη σπηλιά και να ανακαλύψουν το θησαυρό, ξεπερνώντας τις νέες εκπλήξεις που κρύβονται εκεί;
Ελάτε κι εσείς! Ελάτε να βρούμε μαζί το «Μεγαλύτερο Θησαυρό του κόσμου» … γιατί αυτός ο Θησαυρός ανήκει σε όλους μας!

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η παράσταση «Ο Μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» είναι μια παράσταση για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς. Πραγματεύεται επίκαιρα θέματα μέσα από ένα παραμυθένιο τρόπο, γεμάτο χιούμορ, γέλιο, φαντασία, γρήγορο ρυθμό, ζωντάνια κι εκπλήξεις.
Είναι ένα πολυθέαμα που συνδυάζει με επιτυχία τους παραδοσιακούς τρόπους θεατρικής έκφρασης με την σύγχρονη τεχνολογία, ικανοποιώντας τις αισθητικές απαιτήσεις του σύγχρονου θεατή.
Με την χρήση σύγχρονων μέσων (projecting, animation) ο σκηνικός χώρος μεταμορφώνεται συνεχώς, ζωντανεύει κι αλληλεπιδρά με τους ηθοποιούς και τους θεατές, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.
Οι ηθοποιοί, ξετυλίγουν το πλούσιο υποκριτικό και κωμικό τους ταλέντο μέσα σε μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων, μουσικής και χορού, καθώς συναντούν γιγάντιες κούκλες, πλάσματα του θεάτρου σκιών και εκφραστικές μάσκες.
Είναι μια παράσταση που φιλοδοξεί να πλημμυρίσει τις αισθήσεις, τη φαντασία και την ψυχή των παιδιών με όμορφες εμπειρίες, με αισιοδοξία, γέλιο, χαρά και πολλή αγάπη.

Σημείωμα των συγγραφέων

Ο Αριστοτέλης, στο έργο του «Ηθικά Νικομάχεια», θέτει το ερώτημα «ποιο είναι το ύψιστο αγαθό» για να καταλήξει πως «η Ευδαιμονία είναι το ύψιστο αγαθό».Τι είναι η ευδαιμονία; Είναι η βαθιά χαρά, η ευτυχία.Ποια, όμως, η πηγή της ευδαιμονίας; Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουμε ότι εναποθέσαμε την ευτυχία μας κατά βάση στην απόκτηση υλικών αγαθών, με την ψεύτικη πεποίθηση ότι «όσα περισσότερα κατέχω, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνομαι».
Ως αποτέλεσμα, η οικονομική κρίση, μαζί με τα υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε, έκλεψε και το γέλιο μας αφού η μεγαλύτερη πηγή της ευτυχίας μας, το χρήμα, κατέρρευσε.Τα παιδιά, βεβαίως δεν μένουν ανεπηρέαστα από τις ψυχικές πιέσεις που η οικονομική ανασφάλεια δημιουργεί.
Το θεατρικό έργο «Ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» φιλοδοξεί να δώσει μια διέξοδο στον ψυχικό κόσμο των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, να απαλύνει τις εντάσεις και να αλλάξει την οπτική, που βλέπουν τα πράγματα. Μέσα από το χιούμορ φιλοδοξεί να ξυπνήσει το κρυμμένο δυναμικό, που όλοι έχουμε μέσα μας και είναι ο αληθινός θησαυρός, που μπορεί στηρίξει την ουσιαστική μας ευτυχία.
Μέσα από ένα ταξίδι-κυνήγι του θησαυρού, τα παιδιά θα ανακαλύψουν διαμάντια όπως το θάρρος, η φιλία, η αγάπη, η ανιδιοτελής προσφορά, η ευγνωμοσύνη, η συγχώρεση, η αποδοχή της διαφορετικότητας.Γιατί, όπως λέει και ο ήρωας της παράστασης: «αυτά που έχουν πραγματική αξία στη ζωή δεν αγοράζονται, αλλά προσφέρονται από καρδιά σε καρδιά»Ελάτε λοιπόν, όλοι μαζί στο κυνήγι του Μεγαλύτερου θησαυρού του κόσμου!Ελάτε να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε και να περάσουμε υπέροχα! Ελάτε να μάθουμε πως είναι στο χέρι μας να γίνουμε πλουσιότεροι σε ευτυχία!

Διανέμονται δωρεάν στους εκπαιδευτικούς

 • Το ειδικό τεύχος του περιοδικού  «Ανθρώπινες αξίες» που είναι αφιερωμένο στην παράσταση και τις αξίες που πραγματεύεται.  Έχει έγκριση του Υπ. Παιδείας με αριθμό 19420/Γ7 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα σχεδιασμού μαθήματος.  Αποτελείται από δεκαέξι έγχρωμα εικονογραφημένες σελίδες, μεγέθους Α4 και έχει πλούσιο υλικό όπως π.χ. ιδέες για κινητικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές ενώ περιλαμβάνει επίσης σταυρόλεξα, αινίγματα, παραμύθια και πολλά άλλα.

 • «Η σπουδαιότητα του δασκάλου...» (4 σελ.) έντυπο αφιερωμένο στο έργο των δασκάλων.

Εκδόσεις - Ενημερωτικά - Εκπαιδευτικά Έντυπα

«Ο Μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» διατίθεται σε εικονογραφημένο βιβλίο με c.d. (24 σελ.)

Συντελεστές

 • Κείμενα:                      Άννα Παπαμάρκου-Λεωνίδας Ψέλτουρας
 • Σκηνοθεσία:                Άννα Παπαμάρκου
 • Μουσική σύνθεση:     Βασίλης Μούστος
 • Μουσική επιμέλεια:    Ευδαίμων Άμροτος
 • Κοστούμια:                 Ντομινίκ Ντελκός
 • Σκηνογραφία:             Απολλωνία Θεοχάρις
 • Μάσκες-Κούκλες:      Άννα Παπαμάρκου
 • Animation:                 Λεωνίδας Ψέλτουρας
 • Παίζουν:                     Ειρήνη Ανδρέου, Μαρία Λογοθέτη,  Χριστίνα Παπαβασιλείου, Άννα Παπαμάρκου, Αελλώ Βαρδοπούλου

Οι εντυπώσεις σας

Εντυπώσεις για την παράσταση

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!!!! ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣ. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ 4 ΚΑΙ 12 ΕΤΩΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΑΝΕ. ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΕΛΑΣΑΜΕ, ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΑΜΕ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΜΕ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ. ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΑΞΙΖΕΙ ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ24/03/2013
Μπράβο σε όλους τους συντελεστές. Εξαιρετική παράσταση. Το `αγόρι` της παρέας κάνει καταπληκτική δουλειά. Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί περιμένουν στο lobby του Ιδρύματος και μιλούν με όλα τα παιδάκια. Μράβο!
smanita 04/03/2013
Καταπληκτική παράσταση!! Μας γέμισε με φως και αισιοδοξία. Επίκαιρα τα μυνήματα της και καταπληκτικές οι ερμηνείες! Τη συστήνω ανεπιφύλακτα!
Αθανασιος Λ. 21/02/2013
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!
ΞΕΝΙΑ ΤΣΙΑΜΗ13/02/2013
Πολύ ωραία μηνύματα.
Μαγδα Μποβιατση 28/01/2013
Αλήθειες συγκλονιστικές ακούγονται σε αυτο το έργο που είναι λένε μόνο για παιδιά;;; θυσαυρός το κείμενο και η ερμηνεια των ηθοποιών.. ως ενηλικας απολαυσα την παράσταση, την προτεινω σε ολους. ευχαριστω. ελενη.
ελενη κακαβα 18/01/2013
Πολύ αξιόλογη παράσταση που άρεσε πολύ στα παιδιά μου ηλικιών 6 και 4,5. Οι ηθοποιοί όλοι καταπληκτικοί με πολύ γεμάτες ερμηνείες, οι διάλογοι πολύ καλοί. Τα σκηνικά φτωχά αλλά νομίζω όχι ουσιαστικής σημασίας. Πιο μεγάλη σημασία έχουν τα μηνύματα που περνάνε στα παιδιά μας αλλά και σε εμάς. Την συστήνω ανεπιφύλακτα.
ΔΗΜΗΤΡΑ 23/12/2012
"Δεν ξεχνιέται αυτή η παράσταση! Καθόμασταν στην άκρη του καθίσματος συνεπαρμένοι, συγκινημένοι και τυχεροί που την παρακολουθούσαμε! Ευχαριστούμε!!"
Μαρίνα- Ρήγας15/12/2012
Είναι μια καταπληκτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, δράση και όμορφες αξίες,τρυφερή, συγκινητική, διασκεδαστική, αισιόδοξη, που πλημμυρίζει την ψυχή των παιδιών, αλλά...και των μεγάλων! Όταν τελειώνει η παράσταση αισθάνεσαι πως είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου!!!
Νίκη Ρήγα Νηπιαγωγός25/11/2012

Οι εντυπώσεις σας