ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ  ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Για μαθητές

Απαιτούμενος χώρος: Αίθουσα σχολείου

Διάρκεια: 70 λεπτά

Ηλικίες: 4 - 8 ετών

Μια διαθεματική - διαδραστική παρουσίαση όπου πραγματοποιούνται όλα ακόλουθα:

  1. Προβολή βίντεο-ντοκιμαντέρ με ζωντανή αφήγηση "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ" 
    Ένα ντοκιμαντέρ, δημιουργημένο από τον «Λώτινο Ήλιο», για την πορείας της ελιάς μέχρι να γίνει λάδι (τρόποι μαζέματος, συλλογή, διαλογή, διακομιδή, ελαιοτριβείο, σύνθλιψη, λάδι). Η αφήγηση γίνεται ζωντανά και έχει διαδραστική σχέση με τα παιδιά.
  2. Διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού "ΔΕΝΤΡΟ ΜΟΥ Σ` ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"  Η Άννα Παπαμάρκου, συγγραφέας του παραμυθιού, χρησιμοποιώντας την τεχνική της διαδραστικής αφήγησης, ταξιδεύει τα παιδιά πάνω σε ένα μαγικό χαλί κλασσικής μουσικής. Απευθυνόμενη εντέχνως στη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, τα οδηγεί με ένα φυσικό τρόπο στην ολιστική συμμετοχή τους και εν τέλει στο θεατρικό παιχνίδι και τη δραματοποίηση.
  3. Θεατρικό παιχνίδι - Δραματοποίηση "ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ, ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ"   Σε συνέχεια του παραμυθιού, τα παιδιά θα ακολουθήσουν το ταξίδι της ελιάς από τον σπόρο μέχρι τον καρπό και τα παράγωγά του: θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και θα ανακαλύψουν βιωματικάτη σχέση ανάμεσα στα δέντρα και τον εαυτό τους.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ 

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά όλη την πορεία της ελιάς από τον σπόρο και τον καρπό μέχρι την «μεταμόρφωσή» σε λάδι.
  • Να αντιληφθούν την αξία της προσφοράς των δέντρων στους ανθρώπους και να καλλιεργηθεί μια σχέση φροντίδας, σεβασμού κι ευγνωμοσύνης για τα δέντρα.
  • Μέσα από το παράδειγμα της ελιάς τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν σε αξίες όπως: η προσφορά, η ανιδιοτέλεια, η γενναιοδωρία, η φροντίδα, η ευγνωμοσύνη.

 

Εμψυχωτές: Δύο άτομα