ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για μαθητές

Απαιτούμενος χώρος: Αίθουσα σχολείου

Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

Ηλικίες: 4 - 8 ετών

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός να γνωρίσουν τα παιδιά όλη την πορεία της ελιάς από το δέντρο μέχρι τη «μεταμόρφωσή» της σε λάδι και αφετέρου να αντιληφθούν την ανιδιοτελή και αδιάλειπτη προσφορά των δέντρων στην ανθρώπινη ζωή και να καλλιεργηθεί μια σχέση αγάπης, σεβασμού κι ευγνωμοσύνης.
Μέσα από το ζωντανό παράδειγμα των δέντρων τα παιδιά θα μάθουν την αξία της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας και της γενναιοδωρίας και πως εκφράζονται στην πράξη.

Περιλαμβάνει τρία στάδια:

Α) «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»   (προβολή video)
Ένα video, σε μορφή ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο εξολοκλήρου από τον «Λώτινο Ήλιο», που δείχνει όλα τα στάδια της πορείας της ελιάς μέχρι να γίνει λάδι (τρόποι μαζέματος, συλλογή, διαλογή, διακομιδή, ελαιοτριβείο, σύνθλιψη, λάδι).

Β) «ΔΕΝΤΡΟ ΜΟΥ Σ` ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»   (αφήγηση οικολογικού παραμυθιού)
Η Άννα Παπαμάρκου, συγγραφέας του παραμυθιού με τον ομώνυμο τίτλο, χρησιμοποιώντας την τεχνική της αφήγησης θα το ζωντανέψει στα παιδιά πάνω σ’ ένα μελωδικό χαλί γεμάτο συναισθήματα, χρώματα και μουσικές.

Γ) «ΤΟ ΣΠΟΡΑΚΙ ΚΙ Ο ΚΗΠΟΥΡΟΣ»   (θεατρικό παιχνίδι)
Σε συνέχεια του παραμυθιού τα παιδιά θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα μεταμορφωθούν και θα ανακαλύψουν τη σχέση ανάμεσα στα δέντρα και τον εαυτό τους μέσα από τη μοναδική βιωματική εμπειρία που προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι.