Με τα φτερά της Ειρήνης ταξιδεύουν τα παιδιά

03-11-2014

Η Άννα Παπαμάρκου, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης "Πετώντας για την Ειρήνη", μιλά για το κεντρικό θέμα της παράστασης, τον σχολικό εκφοβισμό, σε μια συνέντευξή της στο babyradio.

Πώς δημιουργούμε το μύθο σε μια παιδική παράσταση;

Όταν ξεκινάμε να κάνουμε μια παράσταση για παιδιά αυτό που μας απασχολεί δεν είναι «ποιο έργο;» αλλά «ποιο θέμα;». Συγκεκριμένα, «ποιο θέμα απασχολεί τα παιδιά εδώ και τώρα».

Η απάντηση μας καθοδηγεί στο να δημιουργήσουμε το μύθο. Και με βάση αυτόν, φτιάχνουμε θεατρικές παραστάσεις που ταξιδεύουν τα παιδιά μέσα στη χώρα του παραμυθιού, της φαντασίας και του ονείρου και τα φέρνουν πίσω δυνατότερα και πλουσιότερα.

Η παράσταση «Πετώντας για την Ειρήνη» έχει ως κεντρικό θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Μέσα από τη θεατρική τέχνη και το παραμύθι ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους γονείς και τους παιδαγωγούς για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα στο σχολείο.  

Στο παραμύθι μας τρία παιδιά εμπλέκονται αρχικά σε έναν κύκλο βίας, παίζοντας το καθένα κι από ένα ρόλο: του θύτη, του θύματος και του παρατηρητή. Κανένας ρόλος δεν στοχοποιείται ως κακός: στόχος είναι να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν για ποιο λόγο μπορεί να οδηγηθεί κανείς σε λανθασμένη συμπεριφορά και με ποιό τρόπο μπορεί να την αλλάξει προς όφελος όλων.

Κάθε παιδί μέσα στην αίθουσα, έχει την ευκαιρία να ταυτιστεί με τον ήρωα που είναι πιο κοντά του και μέσα από τη μαγική επίδραση που έχει το Θέατρο στην ψυχή, να απελευθερωθεί. Μέθεξη, Κάθαρση, Λύτρωση, το τρίπτυχο του Αριστοτέλη καθοδηγεί κάθε μας παράσταση και μυεί τα παιδιά στη δύναμη και τη μαγεία του Θεάτρου. Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να σημειώσω πως το άρθρο που εσείς διαβάζετε τώρα, απευθύνεται σε εσάς τους «μεγάλους» που θα φέρετε τα παιδιά στην παράσταση και γι’ αυτό και χρησιμοποιώ τη γλώσσα των «μεγάλων».

Στη θεατρική αίθουσα, όμως, μιλάμε τη γλώσσα των παιδιών!

Πολλή φαντασία, αστεία, γρήγορες και έξυπνες σκηνές, συναρπαστική δράση, ψηφιακά σκηνικά,animation, τραγούδι και χορός, κερδίζουν του μικρούς μας θεατές και τους συνεπαίρνουν. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του παραμυθιού και της παράστασης δεν παραλείψαμε να ζητήσουμε βοήθεια και καθοδήγηση από παιδιά και πολλές φορές αλλάξαμε δρόμο ώστε να καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε την απαιτητική τους φαντασία.

Η παράσταση παρουσιάζεται για 2η χρονιά μετά τη μεγάλη περσινή της επιτυχία, κατά την οποία απέσπασε κολακευτικά σχόλια και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό, παιδικό και μη.  Είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Τόσο η αισθητική της αξία όσο και το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της, την καθιστούν ένα θέαμα διασκεδαστικό αλλά ταυτόχρονα ωφέλιμο όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους συνοδούς τους.

 Άννα Παπαμάρκου

«Πετώντας για την Ειρήνη»
Μια παιδαγωγική παράσταση για την Ομόνοια, την Ειρήνη και τη Μη-βία
της Άννας Παπαμάρκου και του Λεωνίδα Ψέλτουρα

Θέατρο ΑΛΦΑ (Στ. Ληναίος-Ε. Φωτίου)
Πατησίων 37 κ΄ Στουρνάρη, Αθήνα

Από 5 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12:00 μ.μ

Πληροφορίες: 211.411.111.0, www.lotinosilios.gr